Fenomén iBeacon spojí nakupování a digitální svět

Provozovatelé kamenných obchodů stále častěji mluví o iBeacon. O co jde a proč se majitelé smartphonů ještě rádi nechají zlákat touhle digitální vábničkou?

Potichu (i když zcela veřejně) se chystá revoluce. Jmenuje se iBeacon a naučí nás používat smartphone i v kamenném obchodě. Tento článek berte jako malý přehled toho, co iBeacon umožňuje, jak je daleko a kam míří.

Klepněte pro větší obrázek

Co je iBeacon

Bluetooth LE

Bluetooth 4.0, Bluetooth Smart nebo Bluetooth LE (Low Energy) je technologie vyvinutá společností Nokia. Od známého protokolu bezdrátové komunikace Bluetooth ho zásadně odlišuje jediná věc, a to dramaticky nižší spotřeba.

iBeacon je technologie založená na mikrolokalizaci a interakci vašeho mobilního zařízení ve fyzickém světě. To, co doteď umožňovala těžkopádná technologie QR kódů, nebo zatím nepříliš podporovaná NFC, to řeší iBeacon elegantně pomocí Bluetooth LE.

iBeacon funguje jako malý “maják”, vysílající místo světla v nastaveném okruhu nějaké sdělení. Pokud se dostanete do dosahu tohoto majáku, váš telefon provede příslušnou akci.

Díky použití Bluetooth LE dokáže jeden takový maják pracovat na malou baterii do hodinek i dva roky. Možnosti tohoto jednoduchého zařízení jsou i přes nízkou cenu (od pěti set do tisíce korun za kus) poměrně zajímavé.

1. Notifikace
Po vkročení do “zóny” zobrazí vaše zařízení upozornění. Například: “Vítejte v H&M a využijte naše povánoční slevy.”

Klepněte pro větší obrázek
Notifikace zobrazená po vkročení do zóny. Zdroj: Estimote.com

2. Blízkost
Pokud se dostanete do těsnější blízkosti majáku, zobrazí vám kontextovou zprávu. Například: U stojanu se svetry vám do mobilu přistane slevový kupón právě na tento sortiment.

Klepněte pro větší obrázek
Zpráva zobrazená aplikací na základě přiblížení ke stojanu s botami. Zdroj: Estimote.com

3. Lokalizace
iBeacon umožňuje díky známé poloze a vzdálenosti od jednotlivých vysílačů orientaci v prostoru i tam, kam GPS nedosáhne. Například je použitelný k navigaci v obchodním centru.

Klepněte pro větší obrázek
Navigace pomocí iBeacon. Zdroj: Inf Soft

4. Analytika
To ale není jediný přínos, díky možnosti sledovat vzdálenost ostatních zažízení jej lze použít také k monitoringu pohybu osob. Provozovatel tak ví, kudy mu v budově nebo obchodě proudí nejvíce lidí.

Klepněte pro větší obrázek
Analýza pohybu návštěvníků. Zdroj: Inf Soft

iBeacon pro provozovatele

Jako provozovateli vám může iBeacon pomoci v následujícich věcech:

  1. Zaujmout – přesvědčit kolemjdoucí, aby se u vás zastavili
  2. Navigovat – upozornit a představit zajímavé zboží nebo složitější výrobek
  3. Pobidnout – nabídnout zvýhodnění pro podporu nákupu nebo další upsell
  4. Optimalizovat – na základě získaných dat upravit nabídku nebo přeorganizovat prodejnu
Klepněte pro větší obrázek

Pro koho je iBeacon?

Jak už asi tušíte, iBeacon je skvělý nástroj pro provozovatele obchodů, stejně jako obchodní centra. Obecně lze říci, že technologie se hodí pro použití na místě fyzických kontaktních bodů.

Takže pokaždé když půjdu kolem nějakého obchodu na mě vyskočí nějaké otravné sdělení? Ne, takhle to nefunguje. Abyste povolili zobrazování notifikací, musíte mít zapnutý bluetooth a použít nějakou z partnerských aplikací, ve které zprávy z iBeaconů povolíte. Funguje to podobně jako spárování s Bluetooth zařízením – pokud nespárujete, nemá jak si s vaším telefonem vyměňovat informace.

Klepněte pro větší obrázek
Žádost o zobrazování notifikací. Zdroj: ifo Apple Store

Proč by to tedy někdo dělal?

Zařízení s Bluetooth 4.0

Apple: iPhone 4S, iPad 3, iPod Touch 5, iPad mini a vyšší, MacBooky s OS X Mavericks
Android: Samsung Galaxy S3, S4 a S4 mini, Note II a III, HTC One, Nexus 4, 5 a 7 (2013), HTC Butterfly, Droid DNA
Hodinky: Pebble Watch, Samsung Galaxy Gear, Kreyos, Meta Watch

Tohle záleží na adopční křivce a schopnosti obchodníků, nabídnout dostatečnou přidanou hodnotu. Je to podobné jako s QR kódy – dokážete jasně sdělit, co příjemci přinášíte? Je to pro něj natolik zajímavé, aby obětoval trochu energie a dal vám šanci?

Záměrně zmiňuji v přehledu chytré hodinky. Tohle je další malá revoluce, která už pomalu běží (byť jsou současná řešení zatím poměrně těžkopádná a trpí řadou dětských chyb). Představte si, že necháme mobilní zařízení v kapsách a vybraná sdělení nám budou chodit přímo do hodinek. Tedy ono už to jde…

Klepněte pro větší obrázek
iBeacon na hodinkách Meta Watch. Zdroj: The Register.co.uk

Den v obchodním centru

Jak vypadá den v obchodním centru vybaveném iBeacon technologií? Po příchodu si nainstalujete aplikaci. Víte, že nebudete muset hledat plány budovy, protože navigaci obsahuje. Vyberete obchod a aplikace vám poradí nejkratší cestu k němu. Během přesunu na vás vyskočí ještě notifikace, že v pekárně právě vyndali z trouby horké croissanty.

Při vstupu do obchodu jste uvítání notifikací, upozorňující na aktuální akci. Po příchodu ke stojanu s obleky vám telefon zobrazí, jak vybrat správnou velikost a poradí další doplňky. Po přistoupení k pokladně platíte přímo ze svého mobilu a spokojeně odcházíte na větší nákup do supermarketu.

Nákupní seznam se naštěstí seřadí podle toho, ve které části prodejny se právě nacházíte, takže se nebudete muset vracet. U pokladny jste příjemně překvapeni dárkem, protože vaše věrnostní kartička je přímo ve vašem telefonu a iBeacon využívá.

Budoucnost iBeacon

Nerad se pouštím do predikcí, co se technologií týče, problém je totiž podobný, jako u ekonomie – pokud ignorujete lidské chování, uniká vám velmi podstatná část celé rovnice. Proto vznikla behaviorální ekonomie, zkoumající lidské (iracionální) chování. A na lidech stojí a padá i úspěšnost technologií. Zda iBeacon prorazí záleží především na tom, bude-li technologie představovat dostatečný přínos a lidé ji proto začnou používat. Aktuální překážkou může být zatím malá znalost a malé rozšíření zařízení s podporou Bluetooth 4.0.

Pár užitečných odkazů:

Autor článku pracuje ve společnosti Motion.cz. Chcete si iBeacon vyzkoušet? Ozvěte se mu – třeba přes janhabich.cz/kontakt

Diskuze (29) Další článek: Nové „Gorilly“: Corning chystá 3D sklo a antibakteriální úpravu

Témata článku: , , , , Apple iPad mini, Apple iPad mini (2. generace), Apple iPad mini (2. generace) 128GB 4G, Apple iPad mini (2. generace) 128GB Wi-Fi, Apple iPad mini (2. generace) 16GB 4G, Apple iPad mini (2. generace) 32GB 4G, Apple iPad mini (2. generace) 32GB Wi-Fi, Apple iPad mini (2. generace) 64GB 4G, Apple iPad mini (2. generace) 64GB Wi-Fi, Apple iPad mini 16GB 3G, Apple iPad mini 3, Apple iPad mini 3 128GB LTE, Apple iPad mini 3 128GB Wi-Fi, Apple iPad mini 3 16GB LTE, Apple iPad mini 3 64GB LTE, Apple iPad mini 3 64GB Wi-Fi, Apple iPad mini 32GB 3G, Apple iPad mini 32GB Wi-Fi, Apple iPad mini 4, Apple iPad mini 4 128GB LTE, Apple iPad mini 4 128GB Wi-Fi