Exynos 7 Octa: Samsung představil budoucnost svých procesorů

Samsung oficiálně představil svůj procesor, doposud známý jako Exynos 5433, pod označením Exynos 7 Octa. Čipset vychází z modelu Exynos 5 Octa (5430), má stejné pouzdro a stejnou výrobní technologii (20nm HKMG), odlišné značení je použito zejména proto, že má mít procesor daleko větší výkon, než jeho předchůdce. Ten je v současné době integrován v modelu Galaxy Alpha (recenze zde). Exynos 7 Octa je v tuto chvíli přítomen zatím jen v Exynos variantě modelu Galaxy Note 4, na našem trhu se s ním však zatím nesetkáme, protože přednost dostala verze s procesorem Snapdragon.

Klepněte pro větší obrázek
Letošní produktová řada procesorů Exynos doznala jednu kosmetickou změnu. Exynos 5433 je označen jako Exynos 7 Octa, otevírá tedy novou produktovou řadu, přestože zachovává starší koncepci i stejné pouzdro jako u Exynosu 5 Octa (5430)

Exynos 7 Octa je osmijádrový procesor, který se skládá ze čtyř jader Cortex-A53 a čtyř jader Cortex-A57. Je postaven na architektuře big.LITTLE, díky podpoře heterogenního multiprocessingu (HMP) mohou být všechna jádra aktivována najednou, nebo mohou běžet selektivně v různých kombinacích. Čipset je veden jako 64 bitový, což přijde vhod vzhledem k budoucímu updatu na Android 5.0 Lollipop, týká se to však pouze jader Cortex-A53. Součástí čipsetu je grafický adaptér Mali T-760, který zvládne obsloužit displeje až s rozlišením 2 560 × 1 600 pix, duální ISP umožňuje spolupráci s až 16Mpix hlavním a 5Mpix sekundárním fotoaparátem. Na obou může být simultánně nahráváno video s 60, resp. 30 fps. 

Klepněte pro větší obrázek
A je to oficiální. Na některé trhy, tedy zejména tam, kde není třeba LTE, se bude Galaxy Note 4 dodávat s procesorem Exynos 7 Octa

Exynos 7 Octa může dále disponovat volitelným LTE modemem vyrobeným Samsungem, na druhou stranu se s Exynosem primárně počítá pro 3G verze Notu 4, které se budou prodávat v rozvojových zemích. Do budoucna se předpokládá, že bude Exynos 7 Octa hlavním výpočetním centrem pro Samsung Galaxy S6 a druhou generaci tabletů Galaxy Tab S.

Zdroj: Samsung

Diskuze (16) Další článek: Známe české ceny nových iPhonů

Témata článku: Samsung, , , , Apple iPhone 4GB, Samsung Galaxy, Samsung Galaxy Alpha, Samsung Galaxy Note, Samsung Galaxy Note 4, Samsung Galaxy S6, Samsung Galaxy S6 128GB, Samsung Galaxy S6 64GB, Samsung Galaxy S6 Edge, Samsung Galaxy S6 Edge 128GB, Samsung Galaxy S6 Edge 64GB, Samsung Galaxy S6 Edge+, Samsung Galaxy S6 Edge+ 64GB, Samsung Galaxy Tab, Samsung Galaxy Tab 16GB 3G, Samsung Galaxy Tab S 10.5, Samsung Galaxy Tab S 10.5 16GB LTE, Samsung Galaxy Tab S 8.4, Samsung Galaxy Tab S 8.4 16GB LTE, Budoucnost, MultiPro