Expert z Cambridge nastínil 7 rizik umělé inteligence. Brzy se má změnit svět, jak ho známe

Obavy, že technologický pokrok připraví lidi o práci, provází lidstvo dlouhá léta. Ředitel centra pro studium dopadů umělé inteligence při univerzitě v Cambridge Seán Ó hÉigeartaigh však upozorňuje, že současný rozmach umělé inteligence a robotizace probíhá natolik rychle, že pro lidstvo představuje zcela nové výzvy. A zdaleka se netýkají jen trhu práce.

"Před třinácti lety bylo vrcholem pokroku vozidlo, které v rámci dakarské rallye dokázalo samo ujet 18 kilometrů v poušti. Skutečnost, že v současnosti už autonomní vozy pronikají do běžného provozu, jenom podtrhuje, jak se věci hrozně rychle mění. Musíme ale například domyslet, co se stane s těmi miliony řidičů, které v důsledku těchto trendů přijdou o práci. Rychlost té změny zkrátka přestává být jen vědeckou záležitostí a má dopad na celou společnost," uvedl ve své přednášce na akci Innovation Summit Prague Seán Ó hÉigeartaigh.

Právě jeho pracoviště při univerzitě v Cambridge se snaží být příkladem toho, že k pochopení nastávajících změn jen technické vzdělání nestačí. Institut se snaží o interdisciplinární přístup propojováním odborníků na kybernetiku s filozofy a sociálními vědci. Část náhledu na to, které aspekty institut řeší, nastínil Ó hÉigeartaigh v rámci své přednášky.

Podívejte se, co umělá inteligence zatím dokáže:

CeBit 2017 • VIDEO Michal Nosek, Jan Pavec

Níže následuje výčet těch aspektů fungování zemí prvního světa, jež mohou s dalším rozvojem umělé inteligence projít zásadní změnou. A ne nutně k lepšímu, varoval vědec.

Diskuze (10) Další článek: Neuvěříte, na co má Apple patent. Tohle je iPhone mezi krabicemi na Pizzu

Témata článku: , , , , , Expert, Lime, Studium, Technologický pokrok, Obtíž, Počítačový systém, Pracovní pozice, Pracoviště, Prague, Rozmach, Důležitost, Bohatství, Cambridge, Lidský mozek, Interpret, Debata, Věk, Hackování, Manipulace, Překladač Google