EU bude spolupracovat s Jižní Koreou na vzniku sítě 5G

Evropská komise se s Jižní Koreou dohodla na společném vývoji technologií pro chytré mobilní sítě páté generace. Evropská komisařka pro digitální agendu Neelie Kroesová a jihokorejský ministr pro vědu, IT a budoucí plánování Mun-Kee Choi podepsali Společnou deklaraci o strategické spolupráci v informačních technologiích a sítích 5G. První výsledky účinnosti deklarace budou společné výzkumné projekty, k jejichž zahájení by mělo dojít v roce 2016.

Klepněte pro větší obrázek

V návaznosti na tuto deklaraci bude podepsáno memorandum mezi unijní Asociací pro 5G infrastrukturu, jejíž členové jsou například společnosti Alcatel-Lucent, Deutsche Telekom, Ericsson, Nokia, Orange a Telefónica, a jihokorejskou asociací 5G Forum. Obě strany doufají, že dojde k synchronnímu postupu na poli vývoje takzvaných „Sítí budoucnosti“.

„Sítě 5G vlijí novou krev do žil digitální ekonomice a digitální společnosti. Podepsaná dohoda je historickým případem, kdy se vlády dohodly za podpory soukromých společností na spolupodílení se na procesu standardizace,“ uvedla komisařka Kroesová. Sítě 5G by měly nabídnout technologii a infrastrukturu, která poskytne dostatečné kapacity pro přenos a zpracování masívních objemů dat a využití telekomunikačních kanálů, obzvláště bezdrátových technologií pro lidi i jejich přístroje. 5G by neměly být „pouze“ rychlejší, ale nabídnou také novou funkčnost a aplikovatelnost v sociálních sítích i byznysu.

Sítě 5G

5G je zkratka pro bezdrátové sítě páté generace. Mají kratší odezvu, vyšší přenosové rychlosti, kapacitu a variabilitu. Jsou vyvíjené tak, aby zvládaly širokopásmové připojení miliónů lidí a strojů v metropolích, energeticky nenáročné senzory, které s jedinou baterií vydrží roky, a cokoliv mezi tím.

Ve světě začalo hromadné spouštění 5G sítí v roce 2019, start 5G v Česku byl opožděný. Nejvýznamnějšími vývojáři 5G technologií a výrobci síťových komponent jsou Huawei, Nokia, Ericsson a Samsung.

Diskuze (15) Další článek: Acer Liquid E3: zdařilá premiéra [recenze]

Témata článku: , , , , Podepsaná dohoda, Standardizace, Evropská komisařka, Memorandum, Jih, Komisařka, Sít