DT vyvíjí síť budoucnosti. Připojí roboty, auta i letadla

Budoucností telekomunikací je 5G. Deutsche Telekom v Barceloně prezentoval řešení, které k rychlému internetu s nízkou odezvou připojí úplně všechno a všechny

Deutsche Telekom, matka českého T-Mobilu, dlouhodobě pracuje na vývoji sítě budoucnosti, která by řešila nejrůznější požadavky připojení k internetu. V případě klasického mobilního internetu je potřeba vysoká kapacita a rychlost přenosu, u připojených autonomních aut je zase nutná co nejkratší odezva. V horizontu několika let by měla vzniknout síť, která dokáže splnit většinu zadaných kritérií. O progresu ve vývoji se skupina Deutsche Telekom (DT) pochlubila na veletrhu MWC 2016 v Barceloně.

Klepněte pro větší obrázek
Generální ředitel Deutsche Telekomu Timotheus Hoettges a šéfka technologií Claudia Nemat prezentují jednu z hlavních výhod sítě 5G – velmi nízkou prodlevu v odezvě

Strategie skupiny DT je založena na konvergenci mobilních a fixních sítí do jedné integrované sítě. O té se zatím dá obecně hovořit jako o 5G. Standardy pro síť nové generace se zatím postupně formují. Skupina předpokládá, že do dvou let by měly být ustanoveny a okolo roku 2020 by mohlo být zahájeno komerční spouštění prvních 5G sítí. Tento typ sítě bude vyhovovat nejen potřebám širokopásmového bezdrátového připojení, ale také potřebám internetu věcí. Odezva sítě má být menší než 1 milisekunda. Data odesílaná v reálném čase tak mohou být okamžitě zpracována a vyhodnocena.

S rychlým internetem do oblak

DT uvádí, že 5G vedle provozování autonomních vozů splní kritéria i pro náročné lékařské účely (řízení chirurgických zákroků na dálku). V průběhu veletrhu operátor prezentoval funkční End-to-end řešení pro spojení přes 5G s latencí menší než 1 milisekunda. Využil k tomu frekvenční pásmo 2 600 MHz. Na projektu spolupracoval s firmami Samsung, Huawei a univerzitou ve Stanfordu. Při ukázce ultraširokopásmového připojení se na smartphonovém prototypu podařilo dosáhnout rychlosti až 1,5 Gbit/s.

Klepněte pro větší obrázek
Deutsche Telekom staví budoucnost na několika typech sítí pro pevné i mobilní připojení

Inovace Deutsche Telekomu se ale neomezují pouze na zemský povrch. Během následujícího roku začne skupina instalovat speciální antény, které budou ze zemského povrchu vysílat LTE signál vzhůru do výšky cca 10 km, tedy letové hladiny většiny komerčních letů. Na pilotním projektu firma spolupracuje s německou Lufthansou a satelitním operátorem Inmarsat. Projekt počítá s 300 LTE vysílači na evropském území. S instalací se začne letos v jižní Anglii a v plánu je šest testovacích letů. Komerčního uvedení rychlého internetu od Deutsche Telekomu na vybraných evropských letech se máme dočkat začátkem roku 2018.

Klepněte pro větší obrázek
O inovacích ve skupině Deutsche Telekom jsme si povídali také s evropským viceprezidentem Ingo Hofackerem

„Schopnost inovovat je klíčem k tomu být prémiovým operátorem. Inovace znamenají benefity pro naše zákazníky. Dokážeme jim přinést to, co ostatní nemohou,“ říká v rozhovoru pro MobilMania.cz viceprezident pro inovace Deutsche Telekomu Ingo Hofacker. V tuzemsku nabídla dceřiná firma Deutsche Telekomu, český T-Mobile, jako první operátor například komerční spuštění služeb VoLTE a VoWiFi.

Cestu a pobyt redaktora na veletrhu MWC hradila společnost T-Mobile.

Diskuze (2) Další článek: Samsung Charm: šperk pro Galaxy S7 [MWC]

Témata článku: , , , Robot, Sít, Vysoká kapacita, Bezdrátové připojení, Následující rok, Síť, První operátor, Auto, Šéfka, Komerční spuštění, Komerční uvedení, Let, Dceřiná firma, Inmarsat, Stanford, Zemský povrch, Pilotní projekt, Frekvenční pásmo, Budoucnost