Domlouvají se operátoři na cenách? ÚOHS bude šetřit, ČTÚ analyzuje

  • Na operátory si posvítí ÚOHS, šetření si vyžádal premiér Sobotka
  • ČTÚ provádí tříkriteriální analýzu, hotovo bude během jara
  • Trio operátorů v ČR je učebnicovým oligopolem, pociťujeme to všichni

Volby se blíží a premiér Sobotka se chce před voliči ukázat jako úderný vůdce. Dokazuje to zrychlené schvalování novely Zákona o elektronických komunikacích (ZoEK), ale také oznámení Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS), že zahájí „sektorové šetření v oblasti hlasových a datových služeb“. Lidově řečeno: zda se mobilní operátoři nedomlouvají na cenách, které účtují zákazníkům z řad domácností.

ÚOHS jen stručně uvádí, že cílem šetření bude zjistit, zda na těchto trzích existují důvody pro zásah soutěžního regulátora. Konkrétně má jít o prověření indicií, zda nedochází k zakázané koordinaci operátorů, případně ke zneužití dominantního postavení.

Telekomunikační trh si rozdělili tři velcí hráči a další subjekt prakticky nemá možnost do odvětví vstoupit (neexistuje volné frekvenční pásmo). Oligopol. To není nadávka, ale termín z ekonomických učebnic. Stručně řečeno: oligopol realizuje menší objem produkce, než by mohl (nízké datové limity) za ceny vyšší, než by musel (ceny dat v ČR jsou v porovnání se zahraničím extrémní) a profituje.

Kartel, nebo následování?

Tím vzniká tzv. produkční mezera a neefektivita oligopolu. Z tohoto důvodu je třeba oligopoly regulovat. Pouze konkurenční odvětví je možné nechat neviditelné ruce trhu.

Ekonomie myslí i na formy spolupráce mezi subjekty, které působí na nedokonalém trhu (neumožňuje vstup do odvětví). Jedním z nich je kartel, což je domluva účastníků na cenách. Krom kartelu ale existuje i cenové následování, což může být náš případ, který lze na trhu pozorovat po tzv. tarifní revoluci v dubnu 2013, kdy se Vodafone s T-Mobilem přizpůsobili nové cenové hladině nastolené O2 prakticky přes noc.

ČTÚ chystá půdu pro regulaci

Tuzemský regulátor provádí test tří kritérií, aby mohl trh mobilních datových služeb označit za nekonkurenční a mohly na něm být ze strany státních orgánů nařízena nápravná opatření. Hotovo má být během jara.

Diskuze (75) Další článek: Projeďte celý svět. Na rotopedu a ve virtuální realitě. Tohle je Cycle VR

Témata článku: , , , , , , Šetření, Sektor, Státní orgán, Dominantní postavení, Slave, Schvalování, Produkce, Cenové následování, Mezera, Telekomunikační trh, Zvýšení kvality, Frekvenční pásmo, Domluva, Tuzemský regulátor