Do virtuální reality se vydává Archos. Půjde proti Samsung Gear VR

Dveře virtuální reality otevřelo mobilním uživatelům příslušenství Samsung Gear VR. Prvoplánově je určeno pouze pro Galaxy Note 4, což je jeho současná výhoda i nevýhoda. Tím prvním je využití QHD displeje (na každé oko tedy máte k dispozici Full HD rozlišení), na druhé straně stojí pořizovací náklady, kdy k Notu 4 za 21 500 Kč musíte připočítat i cenu virtuálních brýlí. Podle neoficiálních informací by měly stát dokonce až okolo 5 500 Kč. Do vlaku virtuální reality nastupují i další hráči, kteří ji chtějí rozšířit o něco masověji. Příkladem může být nedávné oznámení brýlí VR One.

Klepněte pro větší obrázek
Brýle Archos VR mají za cíl přinést virtuální realitu do širokého spektra zařízení

Pokud nechcete investovat velké částky do virtuální reality, a přesto si ji chcete v omezené míře vyzkoušet, nabízí se „základní úroveň“ v podobě Google Cardboard. Ten si můžete zakoupit na internetu nebo dokonce vlastnoručně vyrobit. O stupeň výše, tedy alespoň s popruhem kolem hlavy, takže soustavu nemusíte držet rukou u očí, se mají nacházet brýle Archos VR. Celosvětové prodeje budou zahájeny v listopadu, zařízení není cíleno do vyšší třídy, ale spíše mainstreamovým uživatelům pro vyzkoušení základních aplikací a her s omezenou kvalitou obrazu. Cena tedy byla astavena podstatně níže, přesněji řečeno na 30 USD, tedy v přepočtu na 640 Kč.

Co se týká podporovaných zařízení, do Archos VR se vejde smartphone s úhlopříčkou obrazovky 5 - 6 palců. Další podmínkou je, aby smartphone disponoval Full HD displejem, čtyřjádrovým procesorem a různými pohybovými senzory, chybět nesmí akcelerometr ani gyroskop. Naopak omezení u operačních systému není žádné, Archos VR bude kompatibilní s Androidem, iOS i s Windows Phone. Výrobce pro všechny platformy připravuje aplikaci Archos Video Player, ve které budete moci sledovat filmy ve virtuálním kině na širokoúhlém plátně. Při zahájení prodejů má být pro brýle virtuální reality připraveno zhruba sto her a aplikací.

Zdorj: techradar

Diskuze (1) Další článek: Samsung testuje vlastní 5G sítě: 150 MB/s i při jízdě nad 100 km/h

Témata článku: Samsung, , , , , , , , , Samsung Galaxy Note, Samsung Galaxy Note 4, Pro +, Aby smartphone, Mobilní uživatel, Sam, Samsung Gear VR, Vir, Pořizovací náklad, Reality, Gear, Arc, Samsun, Základní úroveň, Real