ČVUT představuje chytrou hůl pro nevidomé a přemýšlí o brýlích

Na ČVUT vyvinuli slepeckou bílou hůl nové generace. Je propojená se smartphonem a navigačním střediskem. T-Mobile dodá bezplatné datové připojení.

Na ČVUT vyvinuli unikátní řešení pro navigaci nevidomých – speciální bílou hůl propojenou se smartphonem a navigačním střediskem. T-Mobile se na vývoji podílel jako jeden z partnerů, navíc uživatelům hole dodá bezplatné datové připojení! Novinka bude dostupná ve druhém čtvrtletí roku 2016, budou ji nabízet TyfloCentra a možnost použití bude podmíněna zaškolením.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Řešení nazvané „Pokročilá navigace nevidomých“ vyvinuli odborníci z katedry telekomunikační techniky Fakulty elektrotechnické ČVUT v Praze. Využívají se v něm globální navigační satelitní systémy (GNSS) pro určení polohy nevidomého včetně jejího zobrazení na mapě a mobilní sítě pro přenos dat. Pokročilá navigace je založena na speciální slepecké holi, jejíž rukojeť tvoří rozhraní s ovládacími tlačítky – pomocí nich lze hůl propojit s chytrým telefonem a s navigačním webovým portálem, k němuž budou mít přístup jak profesionální navigační centra, tak rodiny uživatelů.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Nevidomý si před cestou ven zvolí, zda mu bude s orientací vzdáleně pomáhat pracovník centra, nebo někdo z jeho blízkých. Kdykoliv se pak může s navigátorem telefonicky spojit a ověřit si svou polohu, díky možnosti online přenosu obrazu z kamery telefonu má dokonce možnost zeptat se na detailní informace typu „který zvonek na dveřích“, „jaké zboží v regálu“ nebo „která ordinace na poliklinice“.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Jak systém funguje? Více v PDF na webu ČVUT.

Podaří-li se získat finanční prostředky, lidé z ČVUT se zaměří na vývoj chytrých brýlí tvořících bezdrátově připojenou jednotku s kamerou, sluchátky a mikrofonem – měly by umožnit zejména lepší využívání obrazu.

Klepněte pro větší obrázek
Diskuze (3) Další článek: LG G4: Kůže po půl roce [galerie]

Témata článku: , , , , Pro +, Hůl, Pře, GNSS, Nevidomý, Webový portál, Zvonek, ČVUT v Praze, Poster, Unikátní řešení, Satelitní systém, Regál