Co mi vadí na Apple iPhonu 4S

Jablečný telefon je téměř perfektní, vždy se ale dá něco vylepšit. Výtek není mnoho, uzavřenost systému a chybějící flash mezi ně ale nepatří.

Před časem jsme se ostře pustili do Nokie Lumia 800 a kromě klasické recenze jsme vám přinesli také článek s titulkem „Co mi vadí na…“ Dnes to zkusíme znovu a se zbožím ještě žhavějším, s Apple iPhonem 4S.

Z mého pohledu je iPhone ten nejlepší smartphone současnosti. Myslím, že jde o dokonalé spojení formy a funkce, které se mnozí snaží napodobit, ale originál je jen jeden. Nevyčítám iPhonu jeho uzavřenost, nemám jailbreak a nemám problém zaplatit za kvalitní obsah. Moc se mi líbí App Store, když do něj vlezu v době slev a „výprodejů“, připadám si jak žena v obchodě s oblečením…


Applu skončil první kvartál fiskálního roku 2012, prodal rekordních 37 milionů iPhonů

Ale, vždy se najde něco, co by šlo vylepšit. Za největší problém jablečného telefonu v českých luzích a hájích bych označil vysokou cenu. A vůbec cenu produktů Apple, které jsou u nás velmi drahé a jsou považovány za luxusní zboží.

  • Cena. I když v ČR máme nejlevnější iPhone 4S z celé EU (přímo od Applu), je cena jablečného telefonu hlavní překážkou pro jeho koupi. Plná cena telefonu je v Evropě podobná, ceny u operátorů jsou ale v ČR nevídaně vysoké (se smlouvou), takže mnoho lidí musí s ohledem na finance sáhnout po něčem levnějším.
  • Koupit, nebo počkat? V podstatě v každé fázi životního cyklu jablečného mobilu se objevují spekulace o jeho nástupci. A i když se lhůty mezi představením novinky a prodejem v ČR zkracují, stejně při koupi nového iPhone neutečeme hlodavému pocitu, zda by nebylo lepší počkat na ten další...
  • Levné komponenty, drahý celek. Cena telefonu je zhruba trojnásobek ceny komponent, ze kterých je sestaven. Apple je na vrcholu a může si to dovolit. Bohužel.

Hardware

  • iPhone je křehký. Ať je použité sklo sebevíc tvrzené, stačí malá nešikovnost a pád na zem může iPhone šeredně poškodit. A to je u telefonu v této cenové kategorii na infarkt. Můžete samozřejmě koupit pouzdro, ale tím se zase zakryje unikátní design.
  • Paměť. Nejlevnější iPhone 4S má kapacitu 16 GB, iPhone 4 a 3GS se aktuálně prodávají s pouhými 8 GB. A to je málo. Za větší kapacitu je možno připlatit, jde ale o velký balík. Rozdíl mezi 16GB a 64GB verzí je u aktuálního modelu 5 500 Kč. 32GB verze stojí bez desetikoruny 17 tisíc.
  • Výdrž baterie. Oproti předchozímu modelu u 4S o něco klesla. Já osobně mám trable s chabým 3G pokrytím v ČR, hledáním sítě a neustálým „přelaďováním“ mezi 3G a EDGE. Zásoba energie v terénu rychle klesá. Možná to také znáte.
  • MicroSIM. Pokud si koupíte nový iPhone, je to zbytečný problém navíc. Klasickou SIM lze buď speciálními kleštěmi procvaknout na micro formát nebo je třeba navštívit prodejnu operátora a požádat o výměnu. Problém představuje i používání microSIM ve více zařízeních či přechod na jiný mobil, který používá klasický formát.

Software

  • iTunes. iTunes můžete milovat, nebo nenávidět. Počínaje iOS5 je iPhone na iTunes méně závislý, stejně se bez něj úplně neobejdete. Na počítačích Apple si ho uživatelé většinou pochvalují, na Windows to už taková sláva není (i když ve srovnání s minulostí tu posun k lepšímu je).
  • Siri. Můžete se s ní na chvíli zabavit a nepochybuji o tom, že je to praktická asistentka, ale v našem prostředí ji zatím v praxi nevyužijete. Neumí to s mapami, neumí česky.
  • Malý výběr vestavěných vyzvánění. Instalace aplikace třetí strany je krkolomná, nákup na iTunes pro změnu docela drahý, jedna melodie stojí 1,29 € (33 Kč).
  • Roztříštěné nastavení. Aplikace si většinou můžete nastavit přímo v jejich prostředí. Další nastavení jednotlivých aplikací najdeme v Nastavení. To je matoucí.
  • Multitasking nerespektuje landscape mód (na šířku). Když chcete přeskočit z jedné aplikace do druhé, uvidíte spuštěné aplikace vždy jako byste drželi telefon na výšku.
  • Aplikace od Googlu nejsou na iOS tak dobré jako na Androidu.
  • Facebook. Zatím schází hlubší integrace s Facebookem. Kéž by to fungovalo tak jako s Twitterem.
  • Nevyužitý Lock Screen. Po vzoru konkurence by zamykací obrazovce mohlo být více informací, třeba místí počasí.
  • Dokumenty. Přímo do iPhonu nelze ukládat dokumenty (kromě fotek). Například z mailových zpráv. I tohle se dá obejít aplikací (třeba ReaddleDocs), ale integrace přímo v systému schází.
  • Displej Vs. Rukavice. Kapacitní displej mi vyhovuje, jedinou výtku mám k ovládání v rukavicích. Když venku pořádně mrzne, tak je to problém. Před více než rokem se spekulovalo o tom, že Apple tento problém vychytá díky nové technologii od Hitachi Displays, ale zatím se tak nestalo.
  • Klíčová nastavení. Aktivace/deaktivace klíčových funkcí jako je Wi-Fi, mobilní data, jas displeje a další jsou „zahrabány“ v Nastavení. Mnohem lepší by bylo, kdyby se k nim uživatel dostal třeba z centra notifikací. Tato funkcionalita by se mohla objevit v iOS6.
Klepněte pro větší obrázek
Jailbreak to umí. Proč ne iOS?
  • Nahrávání hovorů. V dnešní době, kdy není na škodu nahrávat si třeba hovory s operátorem tato funkce chybí.
  • Malá kapacita iCloud. 5 GB je jednoduše málo a kdo chce víc, musí za další prostor platit opakovaně každý rok, nikoli jednorázově.
  • Kvalitní aplikace jsou drahé. Nemám na mysli hry (když si počkáte, dají se koupit za 20 Kč), ale neherní aplikace. Třeba ty od Apple: Pages, Numbers, Keynote. Každá stojí dvě stovky, přitom by je Apple mohl nabízet levněji či zdarma.

Nechci tvrdit, že výčet nedostatků je úplný. Naopak doufám, že pokud existuje něco dalšího, co byste iPhonu vytkli vy osobně, podělíte se s ostatními v diskuzi pod článkem.

Diskuze (389) Další článek: Samsungy s Windows Phone 8 přijdou koncem roku

Témata článku: Apple, , , , Apple iPhone 4, Apple iPhone 4 16GB, Apple iPhone 4 32GB, Apple iPhone 4GB, Apple iPhone 4S, Apple iPhone 4S 16GB, Apple iPhone 4S 32GB, Apple iPhone 4S 64GB, Apple iPhone 5, Apple iPhone 5 32GB, Apple iPhone 5 64GB, Nokia Lumia 800, Trabl, Apple Pages, Unikátní design, #Apple, Trojnásobek ceny, Kvalitní obsah, Kleště, APP, Rekordní prodej,