„Chceme se stát čtvrtým velkým operátorem,“ říká šéf Nordic Telecomu

  • Jména U:fon a Air Telecom spadnou do propadliště dějin
  • Nástupnický Nordic Telecom chce začít s LTE jako virtuální operátor
  • Postupně přidá vlastní LTE a chce se stát čtvrtým velkým operátorem

Air Telecom dělá tlustou čáru za minulostí. Mění jméno na Nordic Telecom a připravuje vlastní LTE síť.

Nová značka odkazuje na příslušnost firmy k investiční skupině Nordic Investors, která do Air Telecomu vstoupila v červnu 2016. Po fázi strategického plánování padlo rozhodnutí o investici (stovky miliónů) do infrastruktury, už v roce 2018 chce Nordic Telecom přejít na technologii LTE.

Nordic Telecom dnes nabízí…

  • pevnou telefonní linku a mobilní data prostřednictvím vlastní sítě CDMA (frekvence 420 MHz, pokrytí 85 % české populace)
  • mobilní hlasové a datové služby poskytuje formou virtuálního operátora prostřednictvím partnerské GSM sítě
  • pevné připojení k internetu přes ADSL
  • síť pro Internetu věcí (IoT)

Tyto služby mají zůstat zachované, klíčová změna nastane v prvním čtvrtletí 2018, kdy stávající síť CDMA přejde na technologii LTE (stále na frekvenci 420 MHz). Rychlost mobilního internetu se tak několikanásobně zvýší.

Klepněte pro větší obrázek

U:fon i jeho nástupce Air Telecom se rádi označovali za čtvrtého mobilního operátora, pod jménem Nordic Telecom by k tomu opravdu mělo dojít. Postupnou evolucí. Pro začátek firma vyjednává o národním LTE roamingu s trojicí současných síťových operátorů. Chce tedy fungovat jako virtuální operátor, i když zkušenosti říkají, že síťoví pouští virtuály do LTE jen velmi neochotně (a velmi nevýhodně).

Postupně bude provoz přecházet na vlastní LTE síť. Stávající frekvenci 420 MHz hodlá „NT“ doplnit už v aukci pásma 3,7 GHz, kterou Český telekomunikační úřad rozjede letos na jaře. Frekvence je však vhodná pouze na pokrytí hustě osídlených oblastí, celoplošné pokrytí republiky prakticky nepřipadá v úvahu.

Vzdálenějším cílem je pásmo 700 MHz, které by naopak bylo pro velkoplošné pokrývání ideální, ale v souvislosti s touto frekvencí se mluví spíše o 5G. Cíl, tedy status plnohodnotného čtvrtého operátora, který nabízí služby pro běžné mobilní telefony (na atypickou 420 MHz bude potřeba speciální modem tak jako dnes na CDMA) je prý otázkou deseti a více let.

Čtvrtý operátor. Budeme mu tak říkat? Zatím patrně ne, ale českým telekomunikacím by mohlo prospět, kdyby se tam Nordic Telecom skutečně vypracoval.

Diskuze (13) Další článek: MPO: Usmlouvejte si nízké ceny jako na tržišti nebo odjeďte do Polska [komentář]

Témata článku: , , , , , Plánování, Nord, Pokrývání, Pevné připojení, Mobilní hlas, Velký operátor, Celoplošné pokrytí, Nor, Velký, Stát, Nordic, Operátor, Šéf, Telecom, Čtvrt