Brýle Samsung Gear VR zůstanou i letos jedničkou mobilní virtuální reality

Podle britské analytické společnosti IHS Markit se v letošním roce očekává velká expanze segmentu virtuální reality. O ten největší „vítr“ se postará platforma Google Daydream. Zatímco v loňském roce se počet prodaných brýlí Daydream View zastavil na 120 tisících, v letošním roce se očekává prodej až 2,23 milionů virtuálních brýlí od Googlu.

Pokud vás zaráží, že Google loni prodal „jen“ 120 tisíc brýlí, je to díky tomu, že byla platforma Daydream představena až v říjnu. Navíc, brýle Daydream View zpočátku fungovaly pouze s Pixely od Googlu. Mezi podporované modely se však mezitím přidaly tzv. „Daydream ready“ smartphony jako Huawei Mate 9 Pro, ZTE Axon 7 či Motorola Moto Z, k nimž brzy přibude Asus ZenFone AR.

Podle IHS Markit ale i přesto zůstane v letošním roce lídrem trhu Samsung s brýlemi Gear VR, kterých se má prodat 4,1 milionu. Samsung za to vděčí časným nástupcem do segmentu virtuální reality, v němž spolupracuje se společností Oculus. Jihokorejský výrobce již prodává čtvrtou generaci brýlí, ke které představil i samostatný ovladač. Ten je však možno použít i u loňských černých brýlí Gear VR (SM-R323).

Samsung ve VR segmentu vystřelil nahoru zejména s předobjednávkami Galaxy S7, ke kterým byly jako dárek přibaleny brýle Gear VR. V případě letošních „es osmiček“ však byly brýle přibaleny jen v USA a v Austrálii, v Evropě jsme se podobné akce bohužel nedočkali.

IHS Markit na závěr dodává, že segment mobilní virtuální reality je v současné době hodně nestabilní a posouvá se poměrně rychle kupředu. Může se klidně stát, že se na trh dostane nový produkt, který velmi rychle zvrátí misky vah na svou stranu.

Využíváte na svém smartphonu virtuální realitu? Jaké používáte brýle, a jak jste spokojeni? Má ještě segment VR co dohánět? Podělte se o váš názor v diskusi pod článkem.

Zdroj IHS Markit

Diskuze (5) Další článek: BlackBerry KeyOne přijde na konci května. Nejlevnější bude u O2

Témata článku: Asus, Google, Huawei, Samsung, ZTE, , , , , , , , , Samostatný ovladač, Mobil, Samsun, Samsung Gear VR, Předobjednávka, Nový produkt, Sam, Reality, Real, Velká expanze, Sci-fi ovladač, Vir