BlackBerry je opět ve ztrátě. Výroba mobilů přejde na okraj zájmu firmy

Kanadská společnost BlackBerry zveřejnila výsledky hospodaření za poslední čtvrtletí 2015. Firma se propadla do ztráty 238 milionů dolarů (cca 5,6 miliardy korun). Ve stejném období o rok dříve přitom vykázala alespoň slabý zisk 28 milionů dolarů.

Klepněte pro větší obrázek

Společnost uvádí, že za ztrátou stojí zejména náklady na pokračující restrukturalizaci a také na podzim realizované akvizice. Firma se pomalu transformuje v téměř ryze softwarovou společnost, u níž výroba smartphonů bude pouze doplňkovou součástí aktivit a její smartphony budou podobně jako třeba u Googlu sloužit hlavně jako referenční zařízení pro testování softwaru a služeb.

Tržby BlackBerry poklesly meziročně o 30 % na 464 milionů dolarů. Firma se nyní zaměřil na vývoj softwaru pro zabezpečení a správu podnikových sítí. Podle spekulací z trhu se letos objeví maximálně dva nové smartphony BlackBerry a běžet mají na operačním systému Android. Aktuálním top modelem zůstává vysouvací BlackBerry Priv, který lze na českém trhu zakoupit za cenu okolo 21 tisíc korun.

Diskuze (14) Další článek: Huawei vzrostl o třetinu čistý zisk. Kolik ale zajistily mobily, nevíme

Témata článku: Blackberry, , , Blackberry Priv, Mobil, MOBI, Výroba mobilů, Pře, Okraj, Referenční zařízení, Výroba, Kanadská společnost, Výroba smartphonů, F +, Black, Okraj zájmu