Biometrika ve službách bank. SignPady míří i na pobočky GE

České banky se učí využívat biometrické údaje. Zatím nelze hovořit o skenování sítnice oka či snímání otisku prstu, ale „pouze“ o zaznamenávání klientova podpisu. Jako první tuto technologii začala při svém vstupu na trh používat Air Bank, nyní se k ní přidává i jedna z větších bank – GE Money Bank.

Výhoda využití takto biometrických podpisů je jasná - zákazníci z banky nebudou odcházet s deskami plnými papírů, ale všechny dokumenty v plném znění včetně dodatků najdou kdykoliv online ve svém internetovém bankovnictví. „Každý sedmý klient musel kvůli ztrátě smlouvy žádat o její kopii. To bude brzy minulostí, protože všechny dokumenty najdou zákazníci během pár kliknutí,“ dodal Štěpán Pittauer, projektový manažer GE Money Bank.

Jak to funguje

Pro pořízení biometrického podpisu je potřeba, aby se klient podepsal na takzvaném SignPadu. Pro správné vyhodnocení a uložení potřebných biometrických údajů je potřeba takových podpisů šest. Napodobit standardní biometrický podpisový vzor je prakticky nemožné. Podpis navíc nelze použít na jiném dokumentu, protože by se neshodovala časová razítka podpisu a dokumentu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Signpady používané na pobočkách GE

„Data jsou ihned po nasnímání v Signpadu zašifrována, zajištěna kvalifikovaným systémovým certifikátem a opatřena časovým razítkem od nezávislé autority, které zabrání jakékoliv změně integrity dokumentu v budoucnosti,“ vysvětlil Štěpán Pittauer

Bezproblémový chod technologie v českém prostředí potvrdila i konkurence: „S využíváním SignPadů nejsou žádné problémy, občas klient přeci jenom požaduje klasický podpis na papír, ale to jsou jen jednotky případů,“ komentoval zkušenosti Air Bank její mluvčí Vladimír Komjati.

„O technologii víme, nicméně nepovažujeme tuto inovaci za natolik významnou a trh natolik připravený, abychom ji implementovali,“ okomentoval zdrženlivost UniCredit Bank její mluvčí Petr Plocek.

Diskuze (11) Další článek: Nejprodávanější Samsung? Galaxy S III vévodí všem tabulkám

Témata článku: , Bank, GE Money Bank, UniCredit, Ban, Bezproblémový chod, Mir, BIO, Air Bank, Biom, Biometrický údaj, České prostředí, Sítnice, Pár kliknutí