Aukci volných kmitočtů zahájí ČTÚ příští týden

Dobrá zpráva je, že ten, kdo vydraží digitální dividendu, musí umožnit národní roaming a vstup virtuála. Špatná, že ČTÚ 4. operátora nijak nezvýhodní.

Český telekomunikační úřad příští týden zahájí veřejnou konzultaci k dokumentu, který nese oficiální název „Vyhlášení výběrového řízení na udělení práv k využívání rádiových kmitočtů v pásmech 800, 1800 a 2600 MHz.“

Tiskový mluvčí ČTÚ František Malina dodává: „Výběrové řízení obsahuje mimo jiné podmínky, které mají za cíl přispět k rozvoji konkurence a urychlit existující a trvalý pokles cen za mobilní služby.“

ČTÚ tvrdí, že jde o podmínky, které mají nahrávat vstupu 4. mobilního operátora na tuzemský trh. Regulátor deklaruje, že návrh obsahuje povinnost národního roamingu pro úspěšné uchazeče o kmitočty v pásmu 800 MHz a závazek velkoobchodní nabídky služeb poskytovaných na nových sítích.

4. operátor je nejistý, ČTÚ ho nezvýhodní

Jinak řečeno, kdo vydraží tzv. digitální dividendu, ten musí umožnit národní roaming případnému nováčkovi a zároveň musí do své sítě vpustit virtuální operátory (MVNO). Národní roaming v síti Orange využívá například francouzský Free Mobile. Platí za něj, ale hned od začátku tak může nabídnout služby v dostatečném rozsahu a získá čas na budování své vlastní infrastruktury. Mimochodem francouzský regulátor toto také stanovil jako podmínku při jedné z aukcí.

Schválení dokumentu představuje jeden z vrcholů dlouhodobé práce ČTÚ. Aukce sama pak má za hlavní cíl zajistit pro občany a podnikatele špičkové mobilní služby čtvrté generace,“ říká Pavel Dvořák, předseda Rady ČTÚ a dodává: „Mohu ujistit, že vytváříme rovné podmínky pro všechny účastníky aukce bez výjimky.“

Ze slov šéfa ČTÚ lze na druhou stranu usuzovat, že případného 4. operátora nijak nezvýhodní. To pro spotřebitele naopak dobrá zpráva není. Stávající operátorská trojice má totiž velký náskok a tím velkou výhodu. Takže tím, že budou podmínky pro všechny stejné, vlastně rovné nejsou. Bez podmínky typu asymetrické propojovací poplatky ve prospěch nováčka se šance na jeho vstup na český trh snižuje.

V dubnu můžete návrh připomínkovat

Zatím ale nemá smysl předjímat, existuje mnoho neznámých. Například neznáme podmínky ohledně pokrytí. Ve strategii, kterou si ČTÚ pro letošek vytýčil, se uvádí, že do roku 2015 má být pokrytí LTE dostupné pro 90 % populace. To je poměrně odvážné. Dříve se zase spekulovalo o tom, že rychlý mobilní internet bude smět nejdříve na venkov, ař potom do velkých měst. Na podmínky stanovené v tomto směru (budou-li nějaké) si tedy ještě pár dní počkáme.

Podmínky výběrového řízení předloží ČTÚ pro potenciální zahraniční uchazeče a celý dokument bude zveřejněn v druhé půli příštího týdne. Veřejná konzultace materiálu bude probíhat po celý duben. V květnu slibuje tuzemský regulátor všechny připomínky vyhodnotit.

Diskuze (24) Další článek: Senseg: displeje brzy zapojí i hmat [technologie]

Témata článku: , , , , Příští týden, Velký náskok, Týden, Veřejná konzultace