Asus Zenfone 3: hezčí, rychlejší, dospělejší [Computex]

Asus představil trojici smartphonů řady Zenfone 3. Výrobce zapracoval na designu, poprvé použil kov a ukázal, že se umí vyrovnat světové špičce.
Klepněte pro větší obrázek
Řada Zenfone 3 letos přinesla hned trojici nových telefonů.

Zenfone 3 Deluxe: útok na vrchol

Model je prezentovaný jako aktuální vlajkový loď společnosti. Nabídne 5,7" AMOLED displej ovšem pouze s FullHD rozlišením. Zaujme však výborným barevným podáním, dokáže totiž zobrazit více než 100% barevného prostoru NTSC. Díky použitému panelu smartphone rovněž přináší funkci Always On.

Klepněte pro větší obrázek
Telefon nabídne celokovovou konstrukci, zapomeňte však na plastové přechody.

O fotoaparát se zde postaralo Sony (IMX318), ten přináší rozlišení 23 MPx při světelnosti f/2.0 a jeho čočka je kryta safírovým sklíčkem. Doplněn bude o dvojici LED diod a laser, díky kterému údajně zvládne zaostřit za pouhé 0,03 sekundy. Nechybí ani čtyřosá optická stabilizace a fázové ostření. Asus se rovněž chlubí tzv. Super rozlišením, kdy složením čtyř snímků dokáže přístroj pořídit 92 MPx snímek. Nikoho pak nepřekvapí možnost natáčet 4K videa. Přední fotoaparát nabídne rozlišení 8 MPx se zorným úhlem 85°, rovněž při světelnosti f/2.0.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Po stránce výbavy na rozdíl od starších modelů může Zenfone 3 Deluxe plně konkurovat aktuálním vlajkovým lodím. Uvnitř telefonu totiž tepe čtyřjádrový Qualcomm Snapdragon 820, připravena je nadstandardní operační paměť 6 GB RAM s technologií OptiFlex, která zajistí rychlejší spouštění aplikací. Grafický výkon má pak na starost grafika Adreno 530.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Samozřejmě nechybí podpora LTE (Cat 13) na všech důležitých frekvencích. Zenfony trojkové řady jsou rovněž vůbec první smartphony od Asusu, které se mohou pochlubit čtečkou otisků prstů. Pochlubit se můžet také certifikací Hi-Res audio. Díky rychlonabíjení Quickcharge 3.0 pak výrobce slibuje, že 3 000 mAh baterii nabijete na 60% za 39 minut. Nabíjení přitom probíhá skrze USB-C 3.0. Operačním systémem je Android 6.0 s nadstavbou ZenUI 3.0.

Klepněte pro větší obrázek
Kompletní výpis specifikací Zenfone 3 Deluxe

Telefon přijde na trh za cenu 499 dolarů tedy zhruba 14 500 Kč (včetně DPH) ve variantě s 64GB úložištěm a 6 GB RAM. Od českého zastoupení máme informaci, že na tuzemský trh dorazí v posledním kvartálu letošního roku.

Zenfone 3: menší, levnější, odlehčený

Zenfone 3 má být tou cenově nejdostupnější variantou, což se projevilo na výbavě telefonu. Telefon už není celokovový, ale má pouze kovový rámeček. Na přední i zadní straně tak bylo použito sklo, které vpředu přechází až k okrajům a přináší tzv. 2,5D efekt.

Klepněte pro větší obrázek
Kov vystřídalo sklo, ale to telefonu na kráse rozhodně neubírá. Poklesla však výbava.

Velikost displeje poklesla při stejném rozlišení na 5,5", ovšem místo AMOLEDU byl použit IPS panel. Chlubí se však vysokým jasem až 500 nitů. O výkon se sice postará slabší Qualcomm Snapdragon 625 s grafikou Adreno 506, ovšem i ty zajistí dostatečnou porci výkonu. V prodeji budou varianty se 3 GB RAM / 32GB úložištěm nebo 4 GB RAM a 64 GB vnitřní paměti.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Použitý fotoaparát krytý safírovým sklíčkem má nižší rozlišení 16 MPx a rovněž nepostrádá laserové ostření a optickou stabilizaci. I Zenfone 3 nabídne zmíněný režim Super rozlišení, zde ovšem pouze 64 Mpx. Přední kamerka si pak vystačí s 8 MPx. Počítat můžete s plnou podporou LTE a Wi-Fi standardem 802.11ac. Baterie je stejná jako u vyššího modelu (3 000 mAh), zachován byl i port USB-C. Operačním systémem je Android 6.0 Marshmallow s nadstavbou Zen UI 3.0.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Cena telefonu bude startovat na 249 dolarech, tedy zhruba 7 200 Kč (včetně DPH) u varianty se 3 GB RAM / 32 GB vnitřní paměti. Dostupnost v ČR rovněž v posledním kvartálu.

Klepněte pro větší obrázek
Kompletní výpis specifikací Zenfone 3

Zenfone 3 Ultra: stvořen pro multimédia

Tento 6,8" obří phablet byl tak trošku nečekanou novinkou, ale rozhodně si v portfoliu výrobce najde své místo. Podobně jako model Deluxe přináší kovové tělo s neviditelnými plastovými přechody pro antény. Trochu zamrzí, že i při takto obrovské úhlopříčce Asus stále ponechal FullHD rozlišení. 

Klepněte pro větší obrázek
Tento kovový obr zaujme podporou Hi-Res audia, při kterém zvládne simulovat prostorový zvuk 7.1.

O výkon se postará stejný procesor jako u Zenfonu 3 – tedy Qualcomm Snapdragon 652, jen lehce podtaktovaný. Zůstává i maximum 4 GB RAM. Tento model však nemá oslnit výkonem, ale skvělým zvukovým projevem. Nabídne totiž dvojici stereoreproduktorů. Po připojení sluchátek pak ocenínte podporu Hi-Res audia. Ve spolupráci s firmou DTS Headphone:X se telefon jako první smartphone na světě chubí simulací prostorového zvuku 7.1.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Stran fotoaparátu model zdědil foťáky od vyššího model Deluxe, tzn. 23Mpx snímač od Sony se světelností f/2.0 a čtyřosou optickou stabilizací a 8Mpx přední kamerku. Rovněž počítejte s plnou podporou LTE. Kvůli většímu displeji však dostal do vínku větší baterii o kapacitě 4 600 mAh s podporou QuickCharge 3.0. V případě potřeby lze smartphone díky reverznímu nabíjení využít jako power banku.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Stejně jako předchozí modely i Zenfone 3 Ultra nabídne USB-C, ovšem s podporou DisplayPortu, takže po připojení kabelu můžete snadno přenést obraz telefonu na televizi. Vše pak zastřešuje operační systém Android 6.0 Marshmallow s nadstavbou ZenUI 3.0

Klepněte pro větší obrázek
Kompletní výpis specifikací Zenfone 3 Ultra

Cena Zenfonu 3 Ultra startuje na 479 dolarech, tedy 14 000 Kč (včetně DPH) za variantu se 4 GB RAM a 64 GB vnitřní paměti. Podle posledních informací to však vypadá, že se největší model do České republiky oficiálně nepodívá.

Zdroj: tisková zpráva

Diskuze (25) Další článek: Sledujte tiskovou konferenci Asusu z veletrhu Computex

Témata článku: Asus, , , , , , , , Asus Zenfone 3 (ZE520KL), Asus Zenfone 3 Deluxe (ZS570KL), Asus Zenfone 3 Laser, Asus Zenfone 3 Max (ZC520TL), Asus Zenfone 3 Ultra (ZU680KL), Poslední kvartál, Fázové ostření, Sapphire, Asus ZenFone, Stejný proces, NTSC, Čtyřjádrový qualcomm, OptiFlex, Použitý fotoaparát, Moon White, Moonlight White, Reverzní nabíjení,