Asus Transformer Pad 300: z levnějšího těsta [recenze]

Asus mírně oholil svůj nejvýkonnější tablet Transformer Prime, výrazně snížil cenu a výsledkem je Transformer Pad 300.

Asus Transformer se stal pojmem, definoval novou koncepci tabletů, ke kterým lze jednoduše připojit klávesnici. Klíčový prvek, chcete-li s tabletem i pracovat a tvořit hodnoty, nejen sledovat sociální sítě a číst časopisy. Úspěch prvního Transformera prokázal, že tudy vede cesta a nástupce na sebe nedal dlouho čekat: model Prime, jeden z vůbec prvních tabletů s novou platformou Tegra 3, se objevil i na našem trhu ještě před Vánocemi. Jeho cena však není nejnižší, proto se Asus rozhodl uvést mírně odlehčenou verzi za výrazně příznivější peníz.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Asus Transformer Pad 300 ve třech prodávaných variantách, modrá je ve skutečnosti tmavší

Klíčové vlastnosti:

  • vysoký výkon podpořený čipsetem nVidia Tegra 3
  • operační systém Android 4.0 Ice Cream Sandwich
  • ve srovnání s podobně vybavenými tablety výhodná cena

Hlavní nedostatky:

  • vyšší hmotnost a tloušťka
  • klávesnice neumí některé zkratky používané běžně na notebooku
  • systém zatím chvílemi nestabilní

Asus Transformer Pad 300 16GB 3G
TF300
rozměry a hmotnost: 263 × 181 × 9,9 mm, 635 g
displej: 10,1", kapacitní IPS LCD, 1 280 × 800, 149 PPI
sítě: GSM, 3G
konektivita: USB Type-B, Wi-Fi 802.11 b/g/n, Bluetooth 3, GPS
paměť: 16 GB, microSDHC (32 GB), RAM: 1 GB, baterie: 6 000 mAh
procesor: Nvidia Tegra 3 (4× Cortex-A9, 1 GHz, 40nm)
operační systém: Google Android 4 (Ice Cream Sandwich)
fotoaparát: 8MPx, video (1 920 × 1 080), autofocus
21 %
vybavenost
cena: už se neprodává

 

Neušetříte zdarma

Před výčtem „úsporných opatření“ je třeba nahlédnout na cenu: Transformer Prime stojí s klávesnicí a 32 GB paměti okolo 15 500 Kč. Zvolíte-li novinku s klávesnicí, zůstanou vám v kapse přesně tři tisíce a nabízí se otázka, co budete muset oželet.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Transformer Pad 300 připojený ke klávesnici v zavřeném stavu

Klíčový rozdíl pocítíte hned při prvním kontaktu: zatímco povrch Prime je vyroben z ušlechtilého hliníku, třístovka si musí vystačit s plastem. Stejně jako kovová záda, i plastová mají soustředné vroubkování. Plast vyjma exkluzivity znamená ještě dva úkroky zpět: zatímco Prime má tloušťku jen 8,3 mm, Pad 300 ztloustnul o 1,6 mm na finálních 9,9 milimetrů. Spolu s tím nezanedbatelně narostla hmotnost z původních 540 g na 635 g. Zároveň ale klesla výdrž tabletu způsobená snížením kapacity akumulátoru z 6 750 na rovných 6 000 mAh. Levnější model přišel o vysoce svítivou diodu vedle zadního 8 Mpx fotoaparátu a o rovných 100 MHz klesl výkon procesoru. A co víc, vestavěná paměť činí 16 GB, Prime nabízí dvojnásobek. Paměť můžete ale snadno rozšířit prostřednictvím microSDHC karty.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Po otevření připomíná ultrabook

Klíčové přednosti Transformeru ale zůstávají: chcete-li, můžete jej použít jako běžný tablet, potřebujete-li zadávat větší množství textu, jednoduše připojíte klávesnici. Ta zároveň slouží jako dokovací stanice, obsahuje totiž USB 2.0 port a slot pro paměťové karty SD. Co je ale nejdůležitější, uvnitř klávesnice se skrývá sekundární baterie zvyšující výdrž zhruba o polovinu. Spojení obou částí je dostatečně pevné, zároveň však lze tablet snadno vytrhnout uvolněním jedné západky. Nevýhodou je malý úhel otevření. Pokud navíc při práci klepnete na displej, má – v této poloze netbook – tendenci přepadávat dozadu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Detailní záběr na klávesnici

V prodejní verzi bude mít klávesnice české popisky, psaní „česky“ skutečně nic nebrání. Do pohodlí ovládání počítače však ještě drobná vylepšení schází. Ne všude totiž fungují zkratky, na které jsme zvyklí: například Shift pro označení textu, Ctrl pro rychlé přeskakování mezi slovy a kombinace obojích pro označování po slovech.

Klepněte pro větší obrázek
Po odpojení od klávesnice můžete Transformera používat jako běžný tablet

Výkon neschází

Tablet bude rovnou dodáván s nejnovější verzi Ice Cream Sandwich 4.0 přinášející mnohá zlepšení. Osobně oceňuji propracovanou stavovou nabídku s rychlým přístupem k některým funkcím, ručně můžete například nastavit výkon tabletu. Nejde přitom o žádné šidítko, nastavením maximálního výkonu získáte proti vyrovnanému režimu asi 15 – 20 % navíc. Tablet nyní automaticky počítá množství přenesených dat, dokonce nechybí přehled datově nejnáročnějších aplikací a vidíte, kolik dat si aplikace přenesla na pozadí a kolik v aktivním režimu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Na těle doku najdete klasický USB konektor a slot pro SD kartu
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Dok ve formě klávesnice a systému uchycení tabletu v detailu
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Na těle samotného tabletu vidíme systémový (nabíjecí) konektor a slot na microSD kartu
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
K tabletu připojíme i běžná sluchátka, vzadu osamoceně vyhlíží čočka 8Mpx fotoaparátu

Rovnou z obrazovky pro odemčení můžete spustit fotoaparát, stačí šoupnout prstem doleva místo doprava. Dalšího vylepšení se dočkal prohlížeč, který doznal výrazného zrychlení a mimo jiné i podporu anonymního prohlížení. Doporučuji také vyzkoušet Betu plnohodnotného prohlížeče Chrome.

Klepněte pro větší obrázek
Ukázka pohotovostní obrazovky Androidu 4.0 na Transformeru Pad 300

Transformer Pad 300 si při škrtech zachoval to nejdůležitější, výkonnou platformu Tegra 3 s čtyřjádrovým procesorem o taktu 1,2 GHz. Nahlédněte do tabulky pro srovnání s Tegrou 2 v tabletu Toshiba AT200. Nejen tyto syntetické výkony, ale i praxe dokazuje naprosto dostatečný výkon ve všech ohledech. Zahřívání není nijak výrazné, rozhodně vám nebude vadit. Zatímco Prime měl vinou kovového těla problém s příjmem GPS (Asus to řeší externím modulem, který zasílá majitelům zdarma), citlivost třístovky je bezproblémová.

Klepněte pro větší obrázek
Elegantně má Asus vyřešenou notifikační oblast, ve které nechybí přepínače bezdrátových funkcí

Papírová výbava by mohla napovědět, že i fotoaparát bude u Transformeru Pad 300 totožný jako u jeho sourozence Prime. Osazen byl opět 8Mpx snímač s automatickým ostřením. Tentokrát však chybí přisvětlovací LEDka a zřejmě se něco ušetřilo i na optice. Za jasného počasí není rozdíl při letmém zhlédnutí snímku téměř znát, když si ale fotku zvětšíte na nejvyšší rozlišení, zjistíte, že snímky nejsou dokonale ostré a dochází ke slévání barev. Za zhoršených světelných podmínek přibývá šum, zrnění a barevné zkreslení. Mezi tablety se ale pořád jedná o fotografický nadprůměr. Díky automatickému ostření se navíc můžete spolehnout i na slušné makrosnímky.

Ukázkové fotografie v maximálním rozlišení:

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Asusu se podařilo vcelku přesně trefit kompromis mezi cenou a výkonem, Transformer Pad 300 včetně klávesnice ve verzi s 32 GB paměti v současnosti zakoupíte za 12 a půl tisíce korun. Záleží tedy jen na vás, zda se spokojíte s plastovou třístovkou, nebo si raději připlatíte tři tisíce za špičkový Prime v kovovém těle. O další dva až tři tisíce dražší bude zatím nejlépe vybavený tablet Asus Infinity, který se na trhu objeví začátkem léta.

Diskuze (9) Další článek: Tohle není vtip: investoři žalují Nokii za propad ceny akcií

Témata článku: Asus, , , , Asus Transformer Pad (TF103C), Asus Transformer Pad (TF103CG), Asus Transformer Pad (TF303CL), Asus Transformer Pad 300, Asus Transformer Pad 300 16GB 3G, Toshiba AT200, Toshiba AT200 32GB Wi-Fi, Pad, Jasné počasí, Transformer, Nejvyšší rozlišení, Papírová výbava, Externí modul, Výhodná cena, Detailní záběr, Klíčový prvek, První kontakt,