Asus Padfone mini: smartphone v 7" tabletu [preview]

Asus představil další hybridní smartphone uložený v těle tabletu. Novinkou je, že Asus Padfone mini už se vkládá pouze do 7" tabletu.

Koncepce Padfonů je dobře známá. Asus během dvou let poslal do prodeje celkem čtyři modely smartphonu zasazeného do těla tabletu. Zatím poslední byl Asus Padfone Infinity 2. generace, který se v Česku oficiálně neprodává. Dosud všechny Padfony používaly jako tělo tablet s desetipalcovou úhlopříčkou. Novinkou je Asus Padfone mini, představený na Tchaj-wanu. Smartphone s 4,3" displejem se tentokrát zasouvá do tabletu sedmipalcového.

Klepněte pro větší obrázek

Při zmenšování se bohužel ani Asus nevyhnul obecnému trendu, kdy rozměrově menší telefony jsou automaticky koncipovány jako hůře vybavené. A tak uvnitř smartphonu Asus Padfone mini najdeme „pouze“ čtyřjádrový procesor Qualcomm Snapdragon 400, rozlišení 4,3" Super IPS displeje zůstalo pod hranicí HD (540 × 960 bodů) a baterie má dnes už podprůměrnou kapacitu 1 500 mAh.

Klepněte pro větší obrázek
Samotný smartphone Asus Padfone mini

Světlými stránkami nového zmenšeného Padfonu jsou nízká hmotnost telefonu okolo 100 g, osmimegapixelový fotoaparát a podpora dvou SIM karet (může se týkat jen některých trhů). Vnitřní uživatelská paměť telefonu má kapacitu 16 GB a půjde rozšířit kartou microSD. Konektivita zahrnuje Bluetooth 4.0, USB 3.0, Wi-Fi 802.11 b/g/n, GPS a Glonass. Naopak schází LTE a nikde se nehovoří ani o podpoře NFC.

Klepněte pro větší obrázek
Asus Padfone mini půjde do prodeje nejdřív na Tchaj-wanu. Evropská verze zatím oficiálně představena nebyla

Smartphone slouží zároveň jako srdce pro tabletovou část, které Asus říká Padfone mini Station. Telefon se do ní tentokrát vkládá z kratší strany, aby mohl v tabletu ležet na výšku. Tabletová stanice nemá kromě baterie a displeje žádné vlastní komponenty, pro výkon tedy plně využívá vsazeného smartphonu. Sedmipalcový Super IPS displej má rozlišení 1 280 × 800 bodů a tabletová baterie disponuje kapacitou 2 200 mAh. Výhodou je, že se z ní dokáže dobíjet i baterie smartphonu.

Hmotnost celého kompletu dosahuje zhruba 420 g, což je ve srovnání s obyčejnými sedmipalcovými tablety nadprůměr. Také tloušťka 17 mm v nejširším místě po vložení do těla tabletu není zrovna nízká. Asus Padfone mini bude dalším možným hybridním řešením pro ty, kdo se nemohou rozhodnout, zda raději tablet nebo mobil. Výhodou proti desetipalcovým Padfonům bude výrazně nižší cenovka, která by neměla přesáhnout 10 tisíc korun. Padfone mini je ale zatím určen jen pro trhy jihovýchodní Asie a Rusko. Vyrábí se v bílé, černé a růžové barvě.

Diskuze (19) Další článek: Česko jako laboratoř Googlu. Dostaneme Chromecast i Glass

Témata článku: Asus, , , , Asus Padfone, Asus Padfone + Station, Asus Padfone + Station 32GB 3G, Asus Padfone + Station 64GB 3G, Asus Padfone Infinity, Asus Padfone Infinity (2. generace), Asus Padfone Infinity (2. generace) 32GB LTE, Asus Padfone Infinity + Station, Asus Padfone Infinity + Station (2. generace), Asus Padfone Infinity + Station (2. generace) 32GB LTE, Asus Padfone Infinity + Station 64GB 3G, Asus Padfone Mini, Asus Padfone Mini + Station, Asus Padfone Mini 4.3, Asus Padfone Mini 4.3 + Station, Min, Pře, Pad, Mini smartphone, Tab, Mini,