Apple má zaplatit 506 milionů dolarů za porušení patentů u procesorů řady A

Americký gigant Apple je na poli patentových válek znám zejména za konfrontaci s jihokorejským Samsungem, který ve sporu ohledně designu telefonů a odemykáním přejetím prstu delší dobu tahal za kratší konec. Samsung sice několik předchozích sporů prohrál a musel Applu zaplatit soudem navržené částky, v tom posledním, z prosince loňského roku, však prozatím zvítězil. Celá kauza se však vrací k soudu nižších instancí, takže její faktické uzavření se může ještě na několik let protáhnout. 

Velmi brzy však „svou vlastní medicínu“ ochutná i Apple. Soud mu totiž nařídil zaplatit 506 milionů dolarů (11,32 miliard Kč) za porušení patentů, které drží licenční oddělení americké University of Wisconsin-Madison. Soudní spor se opírá o patent z roku 1998, který „zvyšuje efektivitu procesorů“. A tato technologie byla zřejmě použita u čipsetů Apple A7, Apple A8 a Apple A8X, které poháněly několik generací iPhonů a iPadů.

Soud porušení patentů uznal již v roce 2015, soudce však z původně navrhovaných 862 milionů dolarů nařídil Applu zaplatit „jen“ 234 milionů. Apple požádal americký patentový úřad o přehodnocení patentu, tuto žádost však USPTO zamítl a soud následně pokutu téměř zdvojnásobil. A to díky „zvýšenému zneužívání“ patentu koncem roku 2016, kdy vypršela jeho platnost.

Není tedy divu, že Apple nedávno odkoupil patentové portfolio Pantechu, které mu má do budoucna pomoci chránit se proti dalším patentovým sporům.

Jak vybrat mobil s nejlepším poměrem výkon/cena:

Zdroj Reuters

Diskuze (36) Další článek: Leagoo Mix sráží cenu bezrámečkových mobilů na hranici tří tisíc korun

Témata článku: Apple, , , , , Spor, Reuters, Krátký konec, Patentová válka, Porušení, Nejlepší poměr, Americký gigant, Pór, Zdroj Reuters, #Apple, Mil, Celá kauza, Jihokorejský samsung, Patentový spor, Nejvyšší soud, Patentový úřad, University, Proces, Loňský rok, USPTO