Alcatel One Touch Idol: král dualsimů [recenze]

Alcatel se chce zbavit nálepky výrobce levných čínských telefonů a vytahuje z kapsy eso, dvousimkový smartphone One Touch Idol.
Kapitoly článku

Alcatel dosud dominoval zejména ve třídě lowendových telefonů. Na náš trh dodával základní jednoduché telefony a levné smartphony s Androidem. Právě kompromisy na vrub co nejnižší ceny měly u některých chytrých modelů za následek ne zcela stoprocentní chování telefonu. Změnit to může nový model Alcatel One Touch Idol, který směle směřuje do střední třídy. Cenu se snaží zachovat na rozumné hranici a od kompromisních parametrů sahá po kvalitnějších komponentách. One Touch Idol je první model v novodobé historii značky, jehož zásluhou musíme s Alcatelem naplno počítat mezi velkými mobilními hráči.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Alcatel One Touch Idol na tiskových snímcích. U nás bude oficiálně dostupná pouze černá a stříbrná barva

Klíčové vlastnosti:

  • sympatické rozměry a nízká hmotnost
  • kvalitní zpracování, dobře se drží v ruce
  • podpora dvou SIM karet s propracovaným SIM managerem
  • kvalitní displej s dobrými pozorovacími úhly
  • svižné prostředí telefonu

Hlavní nedostatky:

  • horší manipulace při vkládání SIM karet
  • chybí podpora paměťových karet

Alcatel One Touch Idol
6030D
rozměry a hmotnost: 133 × 68 × 7,9 mm, 110 g
displej: 4,7", kapacitní IPS LCD, 540 × 960, 234 PPI
sítě: GSM, 3G
konektivita: microUSB Type-B, Wi-Fi 802.11 b/g/n, Bluetooth 4, GPS
paměť: 16 GB, RAM: 1 GB, baterie: 1 800 mAh
procesor: Mediatek MT6577 (2× Cortex-A9, 1 GHz, 45nm)
operační systém: Google Android 4.1 (Jelly Bean)
fotoaparát: 8MPx, video (1 280 × 720), autofocus, blesk
29 %
vybavenost
cena: už se neprodává

Sympatický hubeňour

Konstrukce je maximálně jednoduchá a líbivá. Výrobce se vyhnul designerským excesům, takže se ani jako manažer nebudete muset bát telefon vytáhnout na jednání. Alcatel je dokonce natolik skromný, že na přední stranu přístroje ani nevytiskl své logo. Vystačí si se středem a spodkem zadní strany. Potěší pestrá barevná škála, avšak mění se pouze barva zadního krytu a boků. Přední část vždy zůstává černá. První, co vás na telefonu mile překvapí, je jeho tloušťka pouhých 7,9 mm; hmotnost je také příjemná, jen 110 g. Kombinace těchto dvou hodnot znamená, že se telefon pohodlně drží v ruce a ani při delší manipulaci neztěžkne.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Z přední strany je Alcatel One Touch Idol tradiční černá placka 

Záda svou povrchovou úpravou připomínají broušený kov, nicméně jsou plastová, ale příjemná na dotyk. Nahoře uprostřed lehce vyčnívá čočka 8Mpx fotoaparátu, pod níž najdete přisvětlovací LED. Nad čočkou si možná všimněte i malého otvoru, který v sobě schovává odšumovací mikrofon, ten se ale při natáčení videa přepne do role mikrofonu hlavního. Ve spodní části pod frézování umístil výrobce hlasitý reproduktor. Je sice monofonní, ale zvuk z něho je dostatečně čistý i hlasitý. Zadní kryt se nedá běžným uživatelským způsobem sundat a tvoří tak jakousi skořápku, do které je vsazen displej.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Záda už jsou trochu zajímavější, najdeme zde logo i objektiv fotoaparátu

Dotykový panel má úhlopříčku 4,7" a rozlišení 960 × 540 bodů, což se sice někomu může zdát málo, ale tento malý prohřešek plně vynahradí IPS displej s velmi dobrými pozorovacími úhly a výborným podáním barev, včetně černé. Na slunci bojují podsvětlující diody, co to jde, ale stínění rukou se občas nevyhnete. Zobrazovač kryje tvrzené sklo Dragon Trail vybavené oleofobní vrstvou. Ta zamezuje nadměrnému ulpívání otisků a odpadá tak nutnost displej po každé manipulaci leštit.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Štíhlý profil zařízení. Pokud by na vás byl Idol stále moc tlustý, řešením může být ještě štíhlejší Idol Ultra

Titěrné SIMky

Senzorová tlačítka pro ovládání systému najdete pod displejem. Čeká na vás známá trojce: tlačítko zpět, domů a vyvolání multitaskingu. Zajímavostí je dvojitá funkčnost posledních dvou jmenovaných. Při podržení tlačítka Home se dostanete ke Google Now, delší podržení tlačítka pro naposledy spuštěné aplikace vyvolá na některých místech prostředí kontextovou nabídku. Například na pohotovostní ploše můžete díky této volbě přidávat a upravovat widgety. Nad zobrazovačem hledejte klasickou porci senzorů, telefonní reproduktor a přední kameru.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Detailní pohled na sluchátko, fotoaparát a hlasitý reproduktor

Zapínací tlačítko je vzhledem k velikosti telefonu umístěno poněkud neprakticky na horní hraně, hned vedle 3,5mm jacku na sluchátka. Víc by se nám líbilo umístění na pravém boku, ale díky unibody konstrukci se muselo najít místo pro další prvky. Jednou ze zásadních výhod Alcatelu One Touch Idol je podpora funkce dualSIM. Dvojici microSIM budeme vkládat do oddělených slotů na levé a pravé straně. Sloty jsou bohužel šachtovitého typu bez výsuvných šuplíčků, a tak musíte dávat pozor zejména na správnou orientaci SIM při vkládání, abyste neporušili vnitřní kontakty.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Vkládání SIM karet není zábavnou činností. Jednak jsou microSIM karty malé a bez výsuvných šuplíčků panuje i určitá obava, aby uvnitř slotu nezůstaly vzpříčené

Šachty chrání plastové krytky, které se vám po chvilce zápasení snad podaří sejmout, popravdě to bude ale chtít trochu cviku. Ještě větším úskalím je vkládání a následní vyjímání karet – buď musíte mít hodně dlouhé nehty, nebo dostatečně úzký předmět, kterým SIM zastrčíte docela hluboko do telefonu, než bude slyšet cvaknutí zámku. Stejný problém vás čeká při vyjímaní karet. One Touch Idol prostě není telefonem pro notorické měniče SIMek. Dalším ovládacím prvkem na pravém boku je kolébka pro regulaci hlasitosti na pravé straně. Zbývá už jen microUSB a hlavní mikrofon, obojí najdete na spodní straně přístroje.

Témata článku: Alcatel, , , , , Alcatel One Touch Idol, Dotykový panel, Malá paměť, Sériové snímání, Občasný přepalům, Chrome od Googlu, Dlouhé čekání, Nativní velikost, Král, Touch ID, Šimek, Černá placka, Chybějící slot, Propracovaný systém, Google Kalendář, Paměťová náročnost, Skvělá hodnota, Hudební formát, Široká řada, Štíhlý profil,