Samsung Galaxy TabPro S: změna je život [preview]

Samsung na veletrhu CES představil nový tablet, který sice v názvu nese slůvko Galaxy odkazující na Android, do prodeje ale půjde s Windows 10.

Samsung ve svém portfoliu tabletů, až na výjimky, vždy spoléhal na Android. V paměti máme snad jen model, Ativ Tab, který běžel na nepříliš populární platformě Windows RT. Od tohoto neúspěchu se po tabletech Samsung s operačním systémem Windows slehla zem. Reputaci má napravit až nově představený Galaxy TabPro S, který běží na nových Windows 10.

Klepněte pro větší obrázek
Samsung Galaxy TabPro S a základní specifikace

Kuriózní je již samotné označení, v němž nelze opomenout slůvko „Galaxy“. To bylo vždy spjato pouze se zařízeními s Androidem, přičemž Windows modely nesly v názvu slůvko „Ativ“. Zajeté pořádky se ale mění, takže před sebou máme „Galaxy“ tablet s OS Windows.

Klávesnice součástí balení

Samsung Galaxy TabPro S je tablet o rozměrech 290 × 199 × 6,3 mm, který váží 693 gramů (Wi-Fi verze), resp. 696 gramů (LTE varianta). Tablet má kovové šasi, které na horní hraně doplňují tlačítka pro regulaci hlasitosti a zamknutí, boky jsou naopak osazeny vývody antén a také dvojicí stereoreproduktorů. Konektorová výbava je umístěna na pravém boku, vedle USB Type-C je přítomen i standardní 3,5mm jack.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Samsung Galaxy TabPro S v černé a bílé barevné variantě, novinka poběží na oepračním systému Windows 10

Na čelní straně žádné ovladače nehledejte, nad displejem je umístěna pouze 5Mpix kamerka. Samotný displejový panel má úhlopříčku 12 palců, jedná se o Super AMOLED s rozlišením 2 160 × 1 440 pix. Samsung udává, že displej má věrné podání barev, a také to, že dotyková plocha zvládne vyhodnotit více dotyků najednou. 

Záda jsou osazena 5Mpix snímačem s automatickým ostřením, pod nevyměnitelným zadním krytem pak najdeme 5 200mAh akumulátor (39,5 W, 7,6V). Tablet nabijete doplna za 2,5 hodiny, výdrž na jedno nabití je udávána na 10,5 hodiny. Reálná výdrž se však bude lišit zejména podle toho, k čemu budete tablet využívat.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Keyboard cover v zavřeném a rozevřeném stavu. Tablet můžete o klávesnici zapřít do dvou poloh...

Přímo v základním balení bude přibalen Keyboard cover, tedy jakési pouzdro s klávesnicí, což z tabletu ve skutečnosti dělá zařízení z kategorie „2 in 1“. Klávesnice se k tabletu připojuje pomocí Pogo konektoru, takže se nemusíte starat, ani o její párování, ani o její nabíjení. Potřebná energie do klávesnice putuje přímo z tabletu. Součástí pouzdra je i touchpad, který práci s tabletem přibližuje běžnému notebooku, tedy pokud se nechcete spolehnout jen na dotyky.

Intel Core M a SSD disk

Nový tablet je postaven na architektuře Intel Core M šesté generace, konkrétně se jedná o dvoujádro o taktu 2,2 GHz vyrobené 14nm technologií (spotřeba 4,5W). U tabletu se dále počítá s pasivním chlazením bez větráčku, který by jen rušil při práci. TabPro S dále disponuje 4GB RAM a bude se prodávat ve dvou konfiguracích, se 128 či s 256GB SSD diskem. Paměťové karty podporovány nejsou.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
...nyní to samé v „bleděmodrém“, tedy spíše v celobílém barevném provedení

Mimo již dříve zmíněné „drátové“ konektivity se nezapomnělo ani na tu bezdrátovou. Mimo Wi-Fi (802.11 a/b/g/n/ac MIMO) je k dispozici Wi-Fi Direct, NFC, Bluetooth 4.1 a volitelně i LTE Cat.6. Příjem lokalizačních informací zajistí podpora GPS a GLONASS, v rámci senzorů nechybí akcelerometr ani snímač okolního osvětlení. 

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Pohled na boky černé a bílé barevné varianty

Až mezi doplňkovým příslušenstvím najdeme bezdrátové dotykové pero Bluetooth Pen a víceportový adaptér s konektory HDMI, USB Type-A a USB Type-C. Na novém tabletu poběží operační systém Windows 10 Home či Windows 10 Pro, v závislosti na tom, zdali se bude jednat o prodej na volném trhu nebo v rámci B2B aktivit. 

Klepněte pro větší obrázek
Specifikace Samsungu Galaxy TabPro S

Samsung Galaxy TabPro S se bude prodávat celosvětově, první naskladnění na vybraných trzích se očekává již v průběhu února. Koncová cena zařízení v tuto chvíli není známa.

Diskuze (8) Další článek: Huawei Mate 8: výkonné monstrum brzy i v Evropě [CES]

Témata článku: Samsung, , , , , Samsung Ativ Tab, Samsung Ativ Tab 64GB Wi-Fi, Samsung Galaxy, Keyboard Cover, Potřebná energie, Život, Pře, Barevné provedení, Pasivní chlazení, GAL, Lte varianta, Type-A, Tab, Samsun, Tab S, Reálná výdrž, Základní specifikace, Změna, POGO, Sam,